Angels of War
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Angels of War

O alianta de pe ikariam
 
AcasaUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 CULTURA GENERALA

In jos 
2 participanți
AutorMesaj
rufay2003
Administrator
Administrator
rufay2003


Mesaje : 28
Data de înscriere : 19/12/2010
Varsta : 40
Localizare : Timisoara

CULTURA GENERALA Empty
MesajSubiect: CULTURA GENERALA   CULTURA GENERALA EmptyLun Dec 20, 2010 9:45 pm



7 curiozitati exceptionale despre creierul uman:

Creierul ascunde multe mistere si in incercarea de elucidare si descoperire a acestora sunt cateva curiozitati exceptionale care au iesit la iveala. Va prezentam unele din cele mai interesante lucruri pe care le stim despre creier.

Creierul uman ramane inca o enigma pentru cercetatori, neurologi, anatomisti, medici si pentru lumea intreaga. Se spunea ca ne folosim doar o parte din creier, inca nu se stie exact cat, insa ce se intampla cu restul nefolosit? Sau ce anume din posibilul comportament sau simturi ori interpretari se ascund in acele zone? Cum am putea explica patologiile nervoase si neurologice, bolile mintale sau, de ce nu, inteligenta? Am putea-o influenta prin manipularea materiei nervoase? Creierul ascunde multe mistere si in incercarea de elucidare si descoperire a acestora sunt cateva curiozitati exceptionale care au iesit la iveala. Va prezentam unele din cele mai interesante lucruri pe care le stim despre creier.

7 lucruri pe care nu le stiai despre creier:http://img.garbo.ro/images/article_pictures/back/int(545).jpg


1. Creierul, mai rapid ca... gandul?

Se spune ca gandul are una din cele mai mari viteze, si totusi... Sa va dau un exemplu pentru a intelege mai clar: mergand se intampla uneori sa te impiedici si in mai putin de o secunda corpul tau reuseste sa se si redreseze, deci el in mai putin de o secunda interpreteaza toate modificarile tridimensionale ale echilibrului si reuseste sa identifice organele care ar putea interveni in refacerea acestui echilibru postural, trimitandu-le si semnalele pentru miscarile necesare. Abia dupa ce ti-ai reglat echilibrul te dezmeticesti si iti dai seama ca te-ai impiedicat si era sa cazi. Mecanismele sunt foarte complexe, undeva in urechea interna se alfa organele responzabile de echilibru, cel putin al capului, dar la nivel cerebral exista organe nervoase specializate in mentinerea echilibrului intregului corp etc. Ideea este ca noi ar trebui sa cititm tratate intregi pentru a intelege functia echilibrului, o functie cu care creierul lucreaza in mai putin de o secunda. Cum este posibil? Se pare ca viteza cu care circula informatiile intre sinapsele neuronale este foarte mare, de peste 270km/h. Este exceptional cum mecanisme biofizice si biochimice pot atinge o astfel de performanta!


2. Creierul este mai activ noaptea decat ziua

In urma tuturor activitatilor pe care le intreprindem ziua, raportat la odihna din timpul noptii, am tinde sa credem ca cea mai mare parte a activitatii creierului se produce ziua. Totusi, prin studii electrice si nu numai, cercetatorii au sesizat ca noaptea creierul este mult mai activ decat ziua. Oamenii de stiinta nu au putut explica cert mecanismele care stau in spatele acestui rezultat uimitor, insa ei cred ca activarea intensa cerebrala din timpul somnului se datoreaza tuturor proceselor reparatorii atat la nivel celular si energetic, cat si ca ansamblu functional, ca structurare a memoriei, estompare a stimulilor afectivi prea puternici sau marcanti, deci practic are loc o reechilibrare atat fizica, dar si psihica, emotioanala, comportamentala.


3. Cu cat avem un IQ mai mare, cu atat visam mai mult

Avand in vedere explicatia de la subpunctul 2 devine logica aceasta concluzie. Cu cat creierul nostru reuseste sa acumuleze si sa proceseze mai multa informatie, cu atat are mai multa nevoie de a amortizeaza excesele, pe care le prelucreaza si le inhiba sau potenteaza ori elibereaza sub forma de vise. Ideea de interpretare a viselor are deci un gram de adevar, astfel ca dimineata, daca va ganditi la ce ati visat, puteti deduce unde sunt punctele de tensiune in subconstientul vostru, puncte ce va pot afecta viata, avand puterea de a le estoma si in mod constient.


4. Neuronii sunt regenerabili si continua sa creasca toata viata


Mai bine de o suta de ani s-a considerat ca neuronii nu se regeneraza. Ulterior, prin studii recente s-a ajuns la concluzia ca marea majoritate a neuronilor cresc si se dezvolta pana in jurul varstei de 7 ani, de aceea copilul mic trebuie sa aiba tot felul de activitati care sa ii puna la treaba atat capacitatile intelectuale, cat si motrice (dans, pian, alte sporturi ce necesita o coordonare mai intensa, nu doar alergare). Ulterior alte studii au scos in evidenta ca unii neuroni se regenereaza chiar la 2 saptamani. Acest fapt s-a aflat in incercarea de a explica functia olfactiva (mirosul). La anumite mirosuri foarte puternice sau care contin noxe toxice neuronii olfactivi, o buna parte din ei, mor. La cateva astfel de intamplari, daca nu s-ar regenera, ar trebui sa fie distrusi toti si noi sa ramanem fara miros. Insa acest lucru nu se intampla, pentru ca la doua saptamani neuronii olfactivi se regenreaza, mentinandu-ne functia olfactiva in bune conditii. Totodata alti neuroni din creier se regenereaza, unii insa cu o rata foarte lenta, de exemplu de 30 de ani.

Astfel, daca moartea unui astfel de neuron s-a produs la 40 de ani, teoretic regenerarea lui ar trebui sa fie finalizata undeva la 70 de ani, insa la aceasta din urma varsta este mai putin probabil datorita proceselor de senescenta (imbatranire) care intervin. Si regenerarea neuronala ramane inca neelucidata complet. S-a mai descoperit de asemenea ca axonii neuronilor cu mielina se regenereaza doar daca in continuitatea lor se afla tot teaca de mielina. Mai clar exprimat, dam un exemplu: neuronii cu mielina intra in structura nervilor membrelor. Daca un om intr-un accident isi taie mana, el se poate duce rapid la spital si mana i se pune la loc. Axonul neuronal din mana taiata (neuronul arata ca un copacel, coroana e corpul neuronal, de obicei se afla in creier, trunchiul e axonul si poate fi foarte lung, chiar un metru, iar radacinile butonii terminali unde se fac sinapse) ar trebui sa moara, insa restul axonal din bratul care a ramas legat de corp isi trimite prelungirea in continuare prin teaca de mielina care ii creaza un mediu favorabil cresterii, astfel se regenereaza.


5. Creierul nu poate simti durerea

Desi el reprezinta centrul de perceptie si interpretare a durerii, totusi materia nervoasa propriu-zisa nu prezinta receptori pentru durere. Va ganditi probabil: atunci cum ne doare capul? Sau de ce apar la un moment dat acele dureri insuportabile cand exista o tumora cerebrala care creste si apasa pe materia nervoasa? Aceste dureri apartin tesuturilor adiacente materiei nervoase, ele fiind inclusiv de natura vasculara (cand creste tensiunea intracraniana ne doare capul).


6. Creierul este cel mai mare consumator de energie


Desi reprezinta doar 2% din greutatea corpului, creierul are nevoie de 15% din cantitatea totala de sange si de 20% din cantitatea de oxigen pentru a functiona, precum si de o mare cantitate de glucoza pentru a-si desfasura procesele.


7. Ne folosim mai mult de 10% din creier

Exista un mit cum ca noi ne-am folosi in jur de 7% din creier si doar Einstein a folosit 10%. Cercetatorii au ajuns insa la concluzia ca in orice moment tot creierul nostru are o activtate mai mult sau mai putin intensa, insa cel putin o activitate bazala, care sa-i mentina tonusul. Practic nu exista zona inactiva din creier si dupa rezultatele cercetatorilor ne folosim mai mult din materia nervoasa, practic fiecare arie intra in activare intensa in anumite situatii. De asemenea capacitatea noastra de a stoca informatii in memorie este imensa, celulele creierului uman pot stoca de cinci ori mai multa informatie decat Eciclopedia Britanica (sau cel putin asa sustin teoriile).

Un articol de Iulia Dibu

Sursa: Healthy.ro


Ultima editare efectuata de catre rufay2003 in Lun Dec 20, 2010 9:51 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
rufay2003
Administrator
Administrator
rufay2003


Mesaje : 28
Data de înscriere : 19/12/2010
Varsta : 40
Localizare : Timisoara

CULTURA GENERALA Empty
MesajSubiect: Re: CULTURA GENERALA   CULTURA GENERALA EmptyLun Dec 20, 2010 9:51 pm

Curiozitati geografice:

-Stratus, cel mai jos nor – norii Stratus se prezinta ca un strat omogen de culoare cenusie, format datorita racirii stratului inferior al atmosferei si turbulentei provocate de vant sau din ascensiunea unei paturi de ceata in urma incalzirii suprafetei terestre sau a intensitatii vantului. Dealtfel, acesti nori mai poarta numele de “ceata inalta”. La amiaza se subtiaza si dispar sub forma de bancuri de ceata purtate de vant. Din acesti nori poate rezulta ninsoarea cu fulgi de zapada foarte mici.

-Cirrus, cel mai inalt nor – formati din ace de gheata, norii Cirrus au o culoare alb-stralucitoare, o consistenta redusa, lasand sa se vada bine Soarele, Luna sau Stelele. Structura lor este filamentara, dar forma sub care se prezinta este variabila: uneori apar ca niste linii cu carlige la capete, alteori sunt mai compacti; mai pot avea aspect de fulgi sau pot fi rasfirati ca ramurile unui copac. Acesti nori pot fi purtati de curentii de aer adesea pe distante de mii de kilometri. Cand sunt la orizont au o culoare galbuie, colorandu-se in rosu viu la rasaritul si apusul Soarelui. Acesti nori prevestesc schimbarea vremii, anuntand timpul ploios.

-Halemaumau, lacul de lava cu cea mai puternica iradiatie de caldura – (peste 300 mil calorii pe secunda) se afla situat in coltul de SV al marelui crater de prabusire (4,5 km diametru, 230 m adancime) al vulcanului activ Kilauea “Gura Dragonului”.
Kwajalein, cel mai mare atol (insula în forma de inel, formata în marile calde din schelete de corali) – inelul coraligen, lung de 283 km inchide o laguna cu o suprafata de 2850 km?. Insula face parte din arhipelagul Marshall, situat in Pacificul Central (Micronezia) imediat la N de Ecuador. Are o forma aproape ovala, masurand 65 km lungime si aproape 30 km latime.

-Marea Bariera de Corali, cea mai lunga bariera coraligena – (2027 km dupa alte surse 2300 km de la 2-150 km latime pana la peste 250 m grosime; 200.000 km? suprafata). Se desfasoara in Marea Coralilor ( Oceanul Pacific) de-a lungul tarmului de N-E al Australiei, de la Insula Heron in S, pana la insula Murray in N, din stramtoarea care desparte insula Noua Guinee de continentul australian. Este alcatuita din circa 2500 de ingramadiri de recife si insulite coraligene. Coralii traiesc in colonii compuse din numerosi din indivizi, pe masura ce unii dintre acestia mor peste scheletele lor se formeaza alte colonii si astfel ia nastere un calcar coraligen puternic cimentat, alcatuit din acumularea de schelete. Se intalnesc numai in regiunile tropicale, acolo unde temperatura apei depaseste 20 ? C si traiesc aproape de suprafata apei, pana la adancimi de circa 60 m. Regiunea Marea Bariera de Corali se caracterizeaza printr-o extrem de bogata si variata lume animala, deoarece aici exista multa lumina, oxigen si caldura, suficienta hrana, adaposturi. In apele Marii Bariere de Corali traieste “tridacna”, cea mai mare scoica (pana la 1,5 m lungime si 300 kg greutate) de pe planeta, numita de pescarii filipinezi ”carapacea mortii” deoarece poate apuca si taia cu valvele ei piciorul sau bratul unui om. Aici se afla paradisul broastelor testoase uriase, intre care “caretta” ce atinge o greutate de 750 kg. Printre vietuitoarele otravitoare si periculoase se numara pestele Symanceia trachynis, cu muscaturi mortale, meduza “Chironex fleckeri”, care are un val de tentacule fine ce poate atinge 10 m.

-Angel, cascada cu cea mai inalta cadere de apa – (979 m, dupa alte surse 1005 m). Este situata in SE Venezuelei, pe platoul Auyantepui din cadrul Podisul Guyanelor, pe un subafluent al fluviului Orinoco. Cascada situata in plina jungla este greu accesibila. In afara unui lung parcurs fluvial se mai poate ajunge la ea pe calea aerului. Amerindienii o numesc “Cherun-Meru”.

-Calama, cel mai uscat loc – oras in N statului Chile(America de Sud), in provincia Antofagasta, la 2264 m altitudine, in apropierea caruia in desertul Atacama nu s-a semnalat, in timpurile istorice, nici o ploaie.
Sus In jos
guffy
Administrator
Administrator
guffy


Mesaje : 74
Data de înscriere : 19/12/2010

CULTURA GENERALA Empty
MesajSubiect: Re: CULTURA GENERALA   CULTURA GENERALA EmptyLun Dec 20, 2010 9:59 pm

stiati ca :
spaniola este vorbita de peste 500 de milioane de oameni la nivel global? Peste 400 de milioane sunt vorbitori nativi, adica au spaniola ca limba natala.

este una din cele sase limbi oficiale ale ONU? Limba spaniola a fost adaugata in anul 1948 ca limba oficiala de lucru alaturi de engleza si franceza. Ulterior au fost adoptate, in ordine: limba rusa, limba chineza (mandarina) si limba araba.

in Romania exista peste jumatate de milion de vorbitori de limba spaniola? Cifra se refera la populatia care a studiat limba in scoala; lor li se adauga vorbitorii care nu detin certificate de competenta lingvistica astfel incat numarul real poate fi mult mai mare. Din acest punct de vedere, spaniola este a 5-a limba ca utilizare in tara noastra dupa engleza, franceza, germana si italiana, fara a lua in calcul limba maghiara.

in Spania, pentru a se referi la limba lor, localnicii folosesc termenul castiliana? Ei fac acest lucru pentru a separa limba de alte dialecte: basca, catalana etc.

este limba oficiala in 23 de state? Desi, de facto, este limba vorbita de populatia tarii, in Mexic aceasta nu este desemnata oficial ca limba de stat. Cea mai mare tara unde spaniola este declarata prin lege limba oficiala este Columbia, abia pe locul al doilea situandu-se Spania.

este una din cele sase limbi oficiale ale ONU? Limba spaniola a fost adaugata in anul 1948 ca limba oficiala de lucru alaturi de engleza si franceza. Ulterior au fost adoptate, in ordine: limba rusa, limba chineza (mandarina) si limba araba.

alfabetul utilizat este cel latin la care se adauga o litera suplimentara: eñe ( ñ )? Desi fac parte din alfabetul limbii spaniole, consoanele w si k sunt utilizate doar pentru scrierea unor neologisme cum ar fi: walkman, karate etc.

dupa mandarina, limba spaniola are cei mai multi vorbitori nativi? Tara cu cei mai multi vorbitori este Mexic (aproximativ 100 de milioane), Spania fiind abia pe locul 3 cu putin peste 400 de milioane vorbitori nativi, dupa Statele Unite.

gramatica limbii spaniole, scrise de Elio Antonio de Nebrija in 1492 este prima carte de acest fel despre oricare limba europeana moderna? Conform unei anecdote, atunci cand si-a prezentat opera Reginei Isabella, aceasta a intrebat care este rostul unei astfel de carti.

Popularity: 3% [?]
Sus In jos
rufay2003
Administrator
Administrator
rufay2003


Mesaje : 28
Data de înscriere : 19/12/2010
Varsta : 40
Localizare : Timisoara

CULTURA GENERALA Empty
MesajSubiect: Re: CULTURA GENERALA   CULTURA GENERALA EmptyLun Dec 20, 2010 10:09 pm

Air Force One


Air Force One este indicativul dat de controlul aerian din Statele Unite oricărei aeronave ce îl transportă pe preşedintele Statelor Unite ale Americii. Din 1990, flota prezidenţială a constat din două aeronave extrem de personalizate Boeing 747-200B – o serie de aeronave identificate cu codurile "28000" şi "29000" – cu denumirea "VC-25A". Cu toate că aceste avioanele sunt denumite "Air Force One" numai în timp ce preşedintele în exerciţiu este la bord, termenul este folosit pentru a descrie oricare dintre cele două aeronave utilizate în mod normal şi întreţinute de către US Air Force exclusiv pentru uzul şefului executivului american.

Air Force One este un simbol al puterii şi prestigiului preşedinţiei americane. Cele două aeronave, care arată identic, sunt cele mai faimoase şi cele mai fotografiate avioane din lume. Când fostul prim-ministru britanic Tony Blair a declarat că şi-ar dori o aeronavă similară, presa britanică l-a numit imediat "Blair Force One".
Sus In jos
guffy
Administrator
Administrator
guffy


Mesaje : 74
Data de înscriere : 19/12/2010

CULTURA GENERALA Empty
MesajSubiect: Re: CULTURA GENERALA   CULTURA GENERALA EmptyMier Dec 22, 2010 11:50 am

STIATI CA :

....creierul barbatilor este oraganizat fie pentru a vorbi , fie pentru a asculta .Nu le pot face pe amandoua in acelasi timp.
Asta inseamna ca daca un barbat vorbeste , in acel moment este surd si nu mai poate auzi nimic.
Cand o femeie vorbeste , poate sincroniza crierul si cu partea auzului , facand acest lucru consecutiv.Deci cand o femeie vorbeste , poate auzi in acelasi timp.
Consecinta :
Very Happy atunci cand o femeie vorbeste cu un barbat , trebuie sa il lase sa termine ce are de spus, altfel el nu poate auzi ce spune ea Embarassed Embarassed
Sus In jos
guffy
Administrator
Administrator
guffy


Mesaje : 74
Data de înscriere : 19/12/2010

CULTURA GENERALA Empty
MesajSubiect: Re: CULTURA GENERALA   CULTURA GENERALA EmptyJoi Dec 23, 2010 4:14 pm



...stiati ca Smile...BUGARACH


Satul despre care se spune că va scăpa de Apocalipsă cere sprijinul armatei dacă va fi luat cu asalt de amatorii de OZN-uri




Autor: Cristina Sbîrn



CULTURA GENERALA Trimite_sms
CULTURA GENERALA Share_fb
CULTURA GENERALA Share_tw



CULTURA GENERALA Picture_high


Despre
un pitoresc sat din regiunea Aude, din sud-vestul Franţei, care
adăposteşte numai 189 de suflete, se spune că va fi singurul loc de pe
Pământ care va scăpa neatins de Apocalipsa care va avea loc la finalul
lui 2012. Autorităţile locale se arată, încă de pe acum, îngrijorate,
de posibilitatea ca mica aşezare liniştită să fie luată cu asalt de
amatori de OZN-uri şi adepţi ai curentului New Age, scrie publicaţia
britanică "The Daily Telegraph".
Sus In jos
guffy
Administrator
Administrator
guffy


Mesaje : 74
Data de înscriere : 19/12/2010

CULTURA GENERALA Empty
MesajSubiect: Re: CULTURA GENERALA   CULTURA GENERALA EmptyJoi Dec 23, 2010 4:18 pm

EXCLUSIV Misterul fotografiilor unui OZN care a aterizat lângă Timişoara a fost descifrat

Într-un
sătuc în care populaţia nu depăşeşte 200 de locuitori apariţia unor
grupuri de amatori de ezoteric, din urmă cu câteva luni, cu greu putea
trece neobservată. Potrivit acestora, sub roca din apropierea micii
localităţi se află imense OZN-uri, care vor părăsi Pământul atunci când
Apocalipsa va veni, adică la finalul anului 2012, însă nu înainte de a
salva câţiva oameni aflaţi prin împrejurimi. Astfel că, şansele de a
scăpa nevătămat de sfârşitul lumii cresc dacă te afli cât mai aproape
de sediul central al cartierului extratereştrilor.

Mulţi cred
că mult temuta Apocalipsă va veni pe 21 decembrie 2012, data la care se
sfârşeşte calendarul întocmit de maiaşi. Altă dată vehiculată fiind 12
decembrie 2012.

"Nu este nimic de râs aici. Dacă mâine 10.000
de oameni vin într-o localitatea în care trăiesc mai puţin de 200 de
oameni, este clar că vom fi depăşiţi de situaţie. Am informat
autorităţile regionale şi vom solicita sprijinul armatei, dacă este
cazul, în decembrie 2012", a declarat primarul micuţei localităţi,
Jean-Pierre Delord, citat de "The Daily Telegraph".

Acesta a
declarat că localitatea a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru
vânătorii de OZN-uri în urmă cu zece ani, după ce un localnic a
declarat că a văzut extratereştrii şi că a auzit zgomotul produs de
navele lor sub munte.

http://m.adevarul.ro/a/locale/timisoara/timisoara_Misterul_fotografiilor_unui_OZN_care_a_aterizat_langa_Timisoara_a_fost_descifrat_0_347365892.html
Sus In jos
Continut sponsorizat





CULTURA GENERALA Empty
MesajSubiect: Re: CULTURA GENERALA   CULTURA GENERALA Empty

Sus In jos
 
CULTURA GENERALA
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Angels of War :: Diverse :: Jocuri-
Mergi direct la: